Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën
donderdag 20 februari 2025
- Locatie
Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Voorzitter
- Dennis van Tiel
- Toelichting
-
Deze vergadering is volledig terug te kijken via Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
De heer Prinssen en de heer Akdeniz hebben zich afgemeld voor deze vergadering.
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur. Er zijn berichten van
verhindering ontvangen van de heer Prinssen (VVD) en de heer Akdeniz (Jong Maashorst). -
2
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
Besluit
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
3
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken is dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Degene die van het spreekrecht gebruik wil maken meldt dit via griffie@gemeentemaashorst.nl, uiterlijk woensdag 19 februari om 12.00 uur aan de commissiegriffier onder vermelding van zijn naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp waarover het woord gevoerd wenst te worden.
Besluit
Niet van toepassing.
Er is geen gebruik gemaakt van het spreekrecht.
-
4
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de commissie Ruimte, Economie en Financiën van 16 januari 2025 vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst van de commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën van 16 januari 2025 wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
5
De overzichten zijn als bijlage bijgevoegd ter vaststelling door de commissie.
Bijlagen
Besluit
Beide overzichten moties en toezeggingen worden overeenkomstig voorstel vastgesteld.
-
6
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
Besluit
Niet van toepassing.
Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt.
-
7
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Besluit
Niet van toepassing.
Van de mogelijkheid voor mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden wordt geen gebruik gemaakt.
-
8
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8.a
Op 9 mei 2022 is een voorlopig besluit genomen om in te stemmen met een bedrijfsbestemming aan de Speekstraat 3, in Volkel. Sinds 1982 was daar een rundveebedrijf gevestigd, maar zij zijn inmiddels gestopt. De initiatiefnemer wil op dezelfde locatie een agrarisch technisch hulpbedrijf starten. De bestaande gebouwen worden gebruikt voor het nieuwe bedrijf, en de bedrijfswoning die nu in het gebouw zit, wordt op een andere plek op het terrein opnieuw gebouwd. Het bestemmingsplan heeft van 20 december 2023 tot en met 30 januari 2024 ter inzage gelegen. Als je een plan maakt, dan kan iedereen 6 weken lang het plan bekijken. Als je een opmerking hebt over het plan of je bent het er niet mee eens, dan kun je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in. Er is één zienswijze ingediend tegen het bestemmingsplan.
Het plan is nu zover dat de gemeenteraad er een beslissing over mag nemen. Er wordt aan de gemeenteraad gevraagd om ‘ja’ te zeggen tegen dit plan.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- In te stemmen met de Nota van zienswijzen.
- Het bestemmingsplan ‘Speekstraat 3, Volkel’ gewijzigd vast te stellen.
- Geen exploitatieplan vast te stellen
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.
-
8.b
De gemeente heeft beleid over hoe ze met grond omgaan. Elk jaar moeten de grondprijzen opnieuw bekeken worden. Dit staat in de Nota Grondbeleid. Deze prijzen worden jaarlijks gecontroleerd door externe deskundigen, bestaande uit twee taxateurs van verschillende bureaus en een lokale makelaar die elk jaar wisselt. De prijzen kunnen verschillen door bijvoorbeeld bouwmogelijkheden, kenmerken van het perceel en de locatie.
De volgende inspreker heeft zich gemeld:
- De heer C. School namens CPO-vereniging Reek, Reek Bouwt/ Schaijk bouwt ook i.o.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De grondprijzen bouwkavels 2025 vast te stellen zoals opgenomen in bijlage 3 en daarmee aan te sluiten bij het advies van de taxatiecommissie voor grondprijzen 2025.
2. De grondprijzen voor reststroken 2025 vast te stellen zoals opgenomen in bijlage 3.
3. Prijsafspraken in lopende reserveringen/opties/overeenkomsten te respecteren gedurende de looptijd van de gemaakte afspraken.
4. Het college te mandateren om in voorkomende gevallen met maximaal 25% van de grondprijzen 2025 uit bijlage 3 af te wijken op voorwaarde dat de afwijkende grondprijs marktconform is.
Deze bevoegdheid geldt enkel als:
· een kavel een incourante ligging heeft;
· een kavel een incourante vorm heeft;
· reststroken bij kavels aanwezig zijn;
· een bedrijfskavel verkocht kan worden aan een bedrijf met een groot aantal arbeidsplaatsen en/of uit concurrentieoverwegingen.
In gevallen afwijkend op de bovengenoemde uitzonderingen zal het college vooraf met een raadsinformatiebrief naar de raad dienen te komen, waarbij marktconformiteit aangetoond moet worden.Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.
De toegevoegde lijst met grondprijzen van naburige gemeenten is bijgevoegd. Deze lijst is destijds opgesteld om in Volkel en Odiliapeel grondprijzen te hanteren die vergelijkbaar zijn met die van Boekel en Venhorst. Echter, er zijn aanzienlijke verschillen: de grondprijs voor een tussenwoning in Volkel ligt 15% hoger dan in Boekel. In Reek, Odiliapeel is de grondprijs voor een tussenwoning ongeveer 20% duurder dan Venhorst.
De VVD vraagt of de wethouder maatregelen kan nemen om deze prijsverschillen te verkleinen. Dit zou voorkomen dat mensen verhuizen naar dorpen waar de grondprijzen aanzienlijk lager liggen. De wethouder geeft aan dat hij voor de raadsvergadering van 27 februari terugkomt op deze vraag.
-
8.c
Kerkstraat-Oost is een project waarbij de gemeente Maashorst bouwgrond klaarmaakt en verkoopt in het centrum van Zeeland. In totaal worden hier 70 woningen gebouwd. Tot nu toe zijn bijna 58 woningen gebouwd en opgeleverd, waarvan 30 sociale huurwoningen. Voor 12 woningen moeten de bouwgronden nog verkocht worden aan ontwikkelaars. In het begin was het plan om 12 koopwoningen te bouwen: 7 rijwoningen en 5 patiowoningen. Nu is er de mogelijkheid om de grond van 7 woningen te verkopen aan woningcorporatie Mooiland voor sociale huurwoningen. Hiervoor moet een lagere grondprijs worden berekend.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om akkoord te gaan met de programmawijziging en de grondprijzen hierop aan te passen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met de verkoop van gronden in het projectgebied Kerkstraat Oost voor 7 sociale huurwoningen in plaats van 7 koop rijwoningen.
2. De 6e begrotingswijziging van 2025 vast te stellen.Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.
-
8.d
De gemeente heeft een beleid om misbruik en onjuist gebruik te voorkomen. Dit beleid is belangrijk om goed te kunnen functioneren en de risico’s van misbruik en onjuist gebruik zo klein mogelijk te maken. Daarnaast is het ook nodig vanwege landelijke regels over verantwoording van uitgaven, die het college bij de jaarrekening afgeeft. En is het verplicht vanuit de financiële regels van de gemeente Maashorst, die sinds 1 januari 2024 gelden. Dit nieuwe beleid wordt aan de raad voorgelegd, om de regels en het beleid vast te stellen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Het beleidskader Misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O) gemeente Maashorst vast te stellen.
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.
-
8.e
De Belastingsamenwerking Oost-Brabant is een gemeenschappelijke regeling van waterschap Aa en maas en 9 gemeenten, te weten Asten, Bernheze, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Maashorst, Oss en Someren. Daarnaast heeft BSOB een dienstverleningsovereenkomst afgesloten met de Dienst Dommelvallei, het samenwerkingsverband van de gemeentes Nuenen, Son en Breugel en Geldrop-Mierlo. Voor de deelnemende gemeenten voert de BSOB de heffing en invordering van de lokale belastingen uit, als ook de waardering van de WOZ-objecten.
De kadernota 2026 heeft het doel om inzicht te verschaffen in het beleid van de BSOB en om globaal de financiële gevolgen van het beleid voor 2026 en de hierop volgende jaren in beeld te brengen. De kadernota omvat de kaderstelling waarbinnen de begroting 2026-2029 moet worden opgesteld. De kadernota is de eerste stap naar de begroting van de BSOB voor 2026. Via deze zienswijze geeft de Raad aandachtspunten mee aan de BSOB die worden meegenomen in de uitwerking van de begroting voor 2026.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De volgende zienswijze naar voren te brengen op de kadernota 2026 van Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB):
In uw kadernota hanteert u voor 2026 een indexpercentage op de inwonerbijdrage. Inmiddels is duidelijk dat alle gemeenten in het kader van het Ravijnjaar 2026 scherpe financiële keuzes moeten maken. Wij verwachten dan ook dat gemeenschappelijke regelingen hierin hun bijdrage leveren. Daarom verzoeken wij u om de bijdrage van 2025 als uitgangspunt te hanteren voor 2026 en de ambities voor 2026 en de jaren 2027–2029 hierop aan te passen, zodat de bijdrage voor de gemeente niet verhoogd wordt. We gaan er daarom vanuit dat u als gemeenschappelijke regeling zelf uw eigen loon- en prijsstijgingen opvangt met ombuigingen.
Daarnaast bevat uw kadernota momenteel veel ambities die nog niet financieel zijn geduid en is er nog geen reëel beeld hoe de deelnemersbijdrage de komende jaren gaat ontwikkelen. Dit is niet wenselijk omdat er geen financiële ruimte meer zit in de gemeentelijke begroting voor tussentijdse bijstellingen van de deelnemersbijdrage. Er zal dekking van eventuele nieuwe taken gevonden moeten worden binnen de eigen begroting. U kunt dus ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen door te wijzigen in bestaande diensten of die te beëindigen (nieuw voor oud).
Wij zijn geen voorstander van een kaasschaafmethode, wij verwachten inhoudelijke keuzes, die leiden tot het gewenste budgettaire effect. De verantwoordelijkheid voor het maken van die keuzes leggen we bij u neer. In de begroting 2026, en zo mogelijk nog in de kadernota 2026. Daarbij zien wij graag terug wat dit betekent voor de ambities van de gemeenschappelijke regeling. Wat ons betreft kan met die keuzes direct een start worden gemaakt zodat de effecten zo snel mogelijk zichtbaar zijn.
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.
-
8.f
De Kadernota is het startpunt van het begrotingsjaar 2026. De Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN) biedt de Kadernota 2026 aan. Hiermee informeren zij ons over nieuwe ontwikkelingen binnen de wettelijke kaders van milieu, natuurbescherming, bouwen en wonen. De ODBN gaat hiermee zoveel als mogelijk bij de uitvoering van haar taken rekening houden. In 2026 vormt de Omgevingswet het integrale, wettelijk kader voor de fysieke leefomgeving. Het reguliere takenpakket van de ODBN bestaat uit basistaken, collectieve taken en verzoektaken. De ODBN geeft de deelnemers de gelegenheid om een reactie te geven over de Kadernota 2026. De reacties worden gewogen om daarmee een zo goed mogelijke begroting 2026 op te stellen. In de volgende stap, bij de behandeling van de begroting 2026 van de ODBN, krijgt de gemeenteraad de gelegenheid om zienswijzen in te dienen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De raad voor te stellen om de volgende zienswijze op de Kadernota 2026 van de ODBN naar voren te brengen:
In uw Kadernota hanteert u voor 2026 een indexpercentage op de inwonerbijdrage. Inmiddels is duidelijk dat alle gemeenten in het kader van het ravijnjaar 2026 scherpe financiële keuzes moeten maken. Wij verwachten dan ook dat gemeenschappelijke regelingen hierin hun bijdrage leveren. Daarom verzoeken wij u om de bijdrage van 2025 als uitgangspunt te hanteren voor 2026 en de ambities voor 2026 en de jaren 2027–2029 hierop aan te passen, zodat de bijdrage voor de gemeente niet verhoogd wordt. We gaan er daarom vanuit dat u als gemeenschappelijke regeling zelf uw eigen loon- en prijsstijgingen opvangt met ombuigingen.
Wij zijn geen voorstander van een kaasschaafmethode, wij verwachten inhoudelijke keuzes, die leiden tot het gewenste budgettaire effect. De verantwoordelijkheid voor het maken van die keuzes leggen we bij u neer. In de begroting 2026, en zo mogelijk nog in de kadernota 2026. Daarbij zien wij graag terug wat dit betekent voor de ambities van de gemeenschappelijke regeling. Wat ons betreft kan met die keuzes direct een start worden gemaakt zodat de effecten zo snel mogelijk zichtbaar zijn.
Los van de zienswijze vragen wij u aandacht voor de Kaderrichtlijn Water. Hieraan wordt in de Kadernota slechts summier aandacht geschonken terwijl ons een grote opgave wacht.
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
Er wordt alleen gebruik gemaakt van de tweede termijn.
- De raad voor te stellen om de volgende zienswijze op de Kadernota 2026 van de ODBN naar voren te brengen:
-
9
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter geeft een korte terugkoppeling aan de commissie over de inhoud van de vergadering van de Auditcommissie die voor deze vergadering heeft plaatsgevonden.
De voorzitter sluit de vergadering om 20.19 uur.