Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën
donderdag 19 juni 2025
- Locatie
Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Voorzitter
- Dennis van Tiel
- Toelichting
-
De vergadering is terug te kijken via deze link : Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter opent om 19:47 uur de vergadering nadat er technische problemen met de opname en uitzending zijn geconstateerd. Besloten is om te starten met een audio-opname vooruitlopend op het verhelpen van het probleem. Vanaf circa 20:10 uur zijn de verbindingen weer hersteld.
-
2
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
Besluit
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
Agendapunten 8g en 8h worden aangemerkt als hamerpunten.
-
3
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken is dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Er hebben zich geen insprekers gemeld.
Besluit
Niet van toepassing.
Er wordt geen gebruik gemaakt van het spreekrecht.
-
4
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst van de commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën van 8 mei 2025 wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
5
Beide overzichten toezeggingen en moties zijn bijgevoegd ter vaststelling door de commissie.
Bijlagen
Besluit
Beide lijsten van openstaande toezeggingen en moties worden
ongewijzigd vastgesteld.De heer Segers (fractie SP) informeert naar de status van motie 75. Wethouder Van Lankvelt zegt dat de afhandeling momenteel onderwerp van gesprek is. De wethouder geeft aan hier uiterlijk voor volgende commissievergadering schriftelijk op terug te komen.
-
6
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
- De fractie CDA heeft vragen voor de rondvraag aangekondigd over de Verlengde Noordlaan in Odiliapeel.
- De fractie Gewoon Uden heeft vragen voor de rondvraag aangekondigd over het aanbestedingsbeleid in Maashorst.
- De fractie CDA heeft vragen voor de rondvraag aangekondigd over de stichting Caritas
Bijlagen
Besluit
Niet van toepassing.
De heer Minten (fractie CDA) stelt vragen over de Verlengde Noordlaan in Odiliapeel. Wethouder Van Lanktvelt beantwoordt de vragen.
De heer Geerders (fractie Gewoon Uden) stelt vragen over het aanbestedingsbeleid in Maashorst. Wethouder Van den Heuvel beantwoordt de vragen.
De heer Bongaerts (fractie CDA) stelt vragen over de stichting Caritas. Wethouder Van den Heuvel beantwoordt de vragen. Daarnaast zegt de wethouder toe de aanvullende vragen van de heer Bongaerts (fractie CDA) over de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid Textiel, de vraag van mevrouw Lukassen (fractie GroenLink) over het inzien van de aanbesteding alsook de vraag van de heer De Jong (fractie PRO) over de ondersteuning van stichtingen en verenigingen voor de raadsvergadering van donderdag 26 juni 2026 beantwoorden (kortlopende toezeggingen).
-
7
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
- Wethouder Van Heeswijk; terugkoppeling Regiodag 12 juni 2025;
- Wethouder Van Lankvelt; mededelingen Novex de Peel en de Woondeal
- Wethouder Van den Broek; Mobiliteit A50.
Besluit
Niet van toepassing.
Wethouder Van Heeswijk geeft een terugkoppeling over de Regiodag van 12 juni 2025. Wethouder Van Lankvelt doet een korte mededeling over Novex de Peel en de Woondeal. Tot slot geeft wethouder Van den Broek een update over mobiliteit A50.
-
8
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8.a
In 2019 zijn we gestart met plannen om de N605 te verleggen naar de oostkant van Volkel. De huidige weg zorgt namelijk voor overlast en belemmert de groei van het dorp. In 2021 koos de gemeenteraad van Uden voor een voorkeursroute (alternatief C) om verder uit te werken. In 2024 zijn hierover afspraken gemaakt met de provincie Noord-Brabant. Aan het einde van de studie naar het plan komt er een belangrijk beslismoment: gaan we door met de uitvoering of niet? Omdat het veel geld kost, moet de gemeenteraad hierover beslissen.
*We starten met de tweede termijn.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Door te gaan van de planstudiefase naar de realisatiefase met het project Omklap N605 Volkel (='go'!);
2. Het conceptontwerp, inclusief de fietstunnel Heikantsepad, maar exclusief de fietstunnel Wilgenstraat, als basis te nemen voor het benodigde aanvullend krediet;
3. Het conceptontwerp als autonome ontwikkeling op te nemen in de kadernota 2026-2029, inclusief de benodigde financiële middelen.Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.
De beraadslagingen zijn gestart in de tweede termijn. De eerste termijn is gehouden tijdens de vergadering van de commissie Ruimte, Economie en Financiën van 8 mei. Toen is besloten om voorafgaande aan besluitvorming in de gemeenteraad eerst een informatieavond te houden op 11 juni 2025 over dit onderwerp.
-
8.b
Het Meerjarenperspectief (MJP) Grondbedrijf 2025 laat zien hoe het grondbedrijf er nu voor staat en wat we in de toekomst verwachten. Het grondbedrijf is een onderdeel van de gemeente dat zich bezighoudt met het kopen, beheren, ontwikkelen en verkopen van grond. Het doel is om ruimtelijke plannen van de gemeente mogelijk te maken, zoals woningbouw, bedrijventerreinen, wegen of parken. Het MJP geeft een compleet financieel overzicht. De gemeenteraad kan dit gebruiken om te beslissen over nieuwe investeringen of plannen voor ruimtelijke ontwikkeling.
In het grondbeleid en de financiële regels staat dat het MJP elk jaar bijgewerkt wordt. Bij deze jaarlijkse update kijken we onder andere naar de gebruikte cijfers, de planning, de kosten voor de aanleg van gebieden en de grondprijzen. Voor deze update is 1 januari 2025 het uitgangspunt. Dat betekent dat veranderingen na deze datum pas in het najaar worden besproken in een aparte rapportage.
Het college stelt de raad voor om het MJP vast te stellen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Het Meerjarenperspectief (MJP) Grondbedrijf 2025 en de daarin opgenomen geactualiseerde grondexploitaties vast te stellen.
- De bijgevoegde begrotingswijziging nr. 13 vast te stellen.
- In te stemmen met het activeren van voorbereidingskosten voor het project Gemeentewerf in Schaijk van maximaal € 100.000.
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging plaats over dit onderwerp.
-
8.c
De Raad heeft een motie ingediend met als titel “Biobased- en circulaire bouwmaterialen gebruiken bij nieuwbouwprojecten”. De gemeenteraad vraagt om te onderzoeken hoe door de gemeente een stimulans gegeven kan worden aan biobased- en circulair bouwen, en op basis daarvan een opinienota uit te werken. Enerzijds heeft deze opinienota een informerende rol, anderzijds geeft deze informatie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan waar we als gemeente kansen of uitdagingen zien. Tijdens de opiniërende avond halen we op welke ambities de leden van de commissie REF zien voor onze gemeente.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De leden van de commissie REF wordt gevraagd om:
- Aan te geven of ze herkent dat het stimuleren van biobased bouwen een bijdrage levert aan andere maatschappelijke opgaven, zoals de transitie van het landelijk gebied, het bieden van kansen aan onze MKB, aan betere gezondheid (binnenklimaat van de woning) en klimaatdoelen. En hierbij overwegingen en bedenkingen mee te geven.
- Haar ambitie aan te geven op het inzetten van biobased materialen in gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed (zie opties A1 of A2).
- Haar ambitie aan te geven om andere partijen binnen onze gemeente te stimuleren om in te zetten op biobased materialen, zowel op de vraag- als aanbod kant (zie opties B1, B2, B3, B4).
Besluit
Niet van toepassing.
De opinienota is besproken in de commissie. De leden van de commissie hebben hun mening gegeven over de voorliggende vragen.
-
8.d
De gemeente Maashorst heeft een nieuw plan gemaakt voor verkeer en vervoer: het Beleidsprogramma Mobiliteit. Dit plan geeft richting aan hoe we de komende jaren omgaan met verkeer in onze gemeente. Denk aan veilig verkeer, gezonde en duurzame manieren van reizen, en goede bereikbaarheid voor iedereen. In het plan staat bijvoorbeeld dat we wandelen, fietsen en openbaar vervoer belangrijker willen maken. Ook willen we zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen en dat iedereen goed en veilig kan reizen.
Voordat het college dit plan vaststelt, wordt de raad om zijn wensen en bedenkingen gevraagd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Geen wensen en bedenkingen kenbaar te maken ten aanzien van het voorgenomen besluit van het College om het Beleidsprogramma Mobiliteit Maashorst vast te stellen.
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging plaats over dit onderwerp. Wethouder Van den Broek zegt toe om uit te zoeken hoe een overdekte fietsenstalling zich verhoudt tot het bouwblok en of dit uit te zonderen is (kortlopende toezegging).
-
8.e
Er is een vergunning aangevraagd om een energieopslagsysteem (EOS) toe te voegen aan het bestaande zonnepark aan de Zeelandsedijk in Volkel. Dit systeem is op dit moment niet toegestaan volgens het bestemmingsplan. Daarom is een speciale procedure nodig om hiervan af te mogen wijken (BOPA). Voor dit soort plannen heeft de gemeenteraad een bindend adviesrecht. Dat betekent dat het college pas een besluit mag nemen over de vergunning nadat de raad advies heeft gegeven. Dit advies moet wel passen binnen de regels van de Omgevingswet.
De gemeenteraad wordt voorgesteld een positief bindend advies te geven over deze aanvraag.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Een positief bindend advies af te geven over de aanvraag omgevingsvergunning voor het realiseren van een Energieopslag Systeem (EOS) aan het bestaande zonnepark Hoogveld-Zuid aan de Zeelandsedijk te Volkel
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging plaats over dit onderwerp.
-
8.f
De gemeente Maashorst werkt samen met negen andere gemeenten en twee waterschappen in de regio Noordoost-Brabant (RNOB). Samen maken ze plannen en begrotingen voor de regio. In het jaarplan en de begroting voor 2026 staat waar de regio zich op wil richten en hoe het geld wordt verdeeld. De gemeenteraad mag tot 4 juli 2025 zijn mening geven over deze plannen. De vijf belangrijkste onderwerpen zijn: een gezonde leefomgeving, goede bereikbaarheid, aantrekkelijke plekken om te werken, behoud van talent en een sterk gezamenlijk verhaal.
RNOB heeft besloten om de bijdrage van de gemeenten iets te verlagen, als reactie op financiële zorgen in de toekomst. Hoewel RNOB geen officiële gemeenschappelijke regeling is, is de samenwerking vastgelegd in een convenant. De gemeenteraad krijgt later ook het jaarverslag van 2024 te zien. De voortgang van de plannen wordt gevolgd via het online platform “De staat van de regio Noordoost-Brabant”. Het advies van het college is om positief te reageren op de plannen van RNOB.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De volgende zienswijze vast te stellen en kenbaar te maken aan de Algemene Vergadering van RNOB via de brief die is opgenomen in de bijlage. “We zijn verheugd te zien dat RNOB in de begroting van 2026 de bijdrage bevriest waardoor deze gelijk is aan het niveau van 2025. Wij spreken onze complimenten en onze dank daarvoor uit.
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.
Er vindt geen beraadslaging plaats over dit onderwerp.
-
8.g
De Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) is een samenwerking tussen verschillende gemeenten en het waterschap Aa en Maas. BSOB regelt de heffing en het innen van lokale belastingen en bepaalt de WOZ-waarde van gebouwen. Gemeenteraden krijgen de begrotingen en jaarstukken van BSOB toegestuurd, zodat ze kunnen reageren voordat er besluiten worden genomen.
In 2025 is er een tussentijdse aanpassing van de begroting, waarin hogere kosten zijn opgenomen. De begroting voor 2026-2029 laat zien wat BSOB van plan is en wat dat financieel betekent. De gemeenteraad had eerder gevraagd om de kosten niet te laten stijgen, maar daar is geen gehoor aan gegeven. De raad kan opnieuw een zienswijze indienen. In eerdere jaren heeft de raad al aangegeven dat er weinig geld beschikbaar is en dat ook BSOB zuinig moet omgaan met geld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De volgende zienswijze naar voren te brengen op de 1e begrotingswijziging 2025 en Ontwerpbegroting 2026 Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB): ‘We verwijzen naar de zienswijze die wij hebben ingediend op de kadernota 2026. De financiële situatie van gemeenten is niet veranderd. De uitgangspunten die wij hierbij hanteren ook niet. Wij doen nogmaals een dringend beroep op u om scherp te zijn op de noodzaak van de verhoging en deze zo veel als mogelijk te beperken. Ook na vaststellen van de begroting vragen we u hierop scherp te zijn en eventuele (structurele) voordelen in het lopende en begrotingsjaar direct via een begrotingswijziging aan ons te melden.
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.
Er vindt geen beraadslaging plaats over dit onderwerp.
-
8.h
De Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) helpt mee aan een schone, veilige en gezonde leefomgeving. Ze doen dit voor tien gemeenten en de provincie Noord-Brabant. De ODBN geeft vergunningen, houdt toezicht en controleert of bedrijven en mensen zich aan de milieuregels houden. Ze werken bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals luchtkwaliteit, geluid, bodem, natuur en veiligheid.
De ODBN heeft de jaarrekening van 2024 en de begroting voor 2026 opgestuurd. Met deze documenten laat de ODBN zien wat de plannen zijn en hoe het geld wordt gebruikt binnen de samenwerking van gemeenten. Voor de begroting van 2026 mag de gemeenteraad hun mening geven. Dit heet een zienswijze.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Gebruik te maken van de bevoegdheid om de volgende zienswijze op de begroting 2026 Omgevingsdienst Brabant Noord naar voren te brengen: We verwijzen naar de zienswijze die we hebben ingediend op de Kadernota 2026. De financiële situatie van gemeenten is niet veranderd. De uitgangspunten die wij hierbij hanteren ook niet. Wij doen nogmaals een dringend beroep op u om scherp te zijn op de noodzaak van de verhoging en deze zo veel als mogelijk te beperken. Ook na vaststelling van de begroting vragen we u hierop scherp te zijn en eventuele (structurele) voordelen in het lopende en begrotingsjaar direct via een begrotingswijziging aan ons te melden.
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.
Er vindt geen beraadslaging plaats over dit onderwerp.
-
9
Besluit
Niet van toepassing.
Onder dankzegging van ieders inbreng sluit de voorzitter om 23:14 uur de vergadering.