- Locatie
Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Voorzitter
- Karin Francken
- Toelichting
-
De vergadering is terug te luisteren via Commissievergadering Samenleving en Bestuur
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Verhinderd: de heer Visschers (PRO), mevrouw Henst (Maashorst Vooruit) , de heer Prinssen (VVD), de heer Floor (GroenLinks) en mevrouw Lukassen (GroenLinks).
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter opent de vergadering van de Commissie Samenleving en Bestuur om 19.30 uur.
De voorzitter deelt mede dat er een bericht van verhindering is ontvangen van de heer Visschers (PRO), mevrouw Henst (Maashorst Vooruit), de heer Prinssen (VVD), de heer Floor (GroenLinks) en mevrouw Lukassen (GroenLinks).
-
2
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
Besluit
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
3
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.
Besluit
Niet van toepassing.
Er is geen gebruik gemaakt van het spreekrecht.
-
4
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De commissie stelt de besluitenlijst ongewijzigd vast.
-
5
De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.
Bijlagen
Besluit
De commissie stelt het overzicht van toezeggingen en het overzicht van moties ongewijzigd vast.
-
6
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
Besluit
Niet van toepassing.
Er is geen gebruik gemaakt van de rondvraag.
-
7
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de periode 9 januari 2025 tot en met 13 februari 2025 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:
Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noordoost (15-1)
Bestuursdag Veiligheidsregio Brabant-Noord (22-1)
Regionaal Bestuurlijk Overleg Jeugdhulp NOB (6-2)Besluit
Niet van toepassing.
Er worden geen mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden gedaan.
-
8Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
-
8.a
Op 19 december 2024 heeft de gemeenteraad van Maashorst informatie gekregen over nieuw beleid voor buitensportaccommodaties. Dit beleid is nodig omdat er binnen de gemeente veel verschillende afspraken zijn over kosten, regels en eigendom van sportvelden en -voorzieningen. Dit komt door de herindeling van de gemeente. Het nieuwe beleid is nog niet helemaal klaar en moet nog worden goedgekeurd. Er zijn verschillende keuzes mogelijk over hoe hoog de ambities zijn en welke rol de gemeente hierin speelt. Aan de commissie wordt gevraagd wat zij vindt van deze keuzes.
Bijlagen
Besluit
Niet van toepassing.
Er wordt gestart met een politieke vragenronde. Aansluitend worden, om het gesprek over de opinienota goed op gang te brengen, de vier dilemma's waarover een mening gevraagd wordt een voor een aan de orde gesteld. De uitkomsten van het gesprek over deze opinienota is input voor het concept-buitensportaccommodatiebeleid.
Tijdens dit agendapunt is onder andere gesproken over het vergroten van de activiteiten bij de buitensportaccommodaties. De SP vraagt of carnaval ook onder deze activiteiten valt. Wethouder Van den Broek komt nog schriftelijk terug met een antwoord op deze vraag.
-
8.b
Het bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN) heeft op grond van artikel 34b van de Wet gemeenschappelijke regelingen de deelnemende gemeenten gevraagd een zienswijze te geven op de concept Kaderbrief 2026. Het algemeen bestuur van de VRBN zal op 20 maart 2025 een besluit nemen over de Kaderbrief 2026, waarbij de ingediende zienswijzen worden betrokken. Gemeente Maashorst participeert in de adoptiegroep waarin het adoptieadvies opgesteld wordt. De Kaderbrief 2026 beschrijft de beleidsmatige en financiële kaders voor de uitvoering van het beleidsplan 2024-2027 ‘Samenwerken aan veerkracht en veiligheid’ en bevat twee onontkoombare ontwikkelingen waarvoor aanvullende financiering noodzakelijk is. De raad wordt gevraagd uiterlijk 6 maart 2025 een zienswijze in te dienen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De volgende zienswijze naar voren brengen op de Kaderbrief 2026 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord:
In uw Kaderbrief hanteert u voor 2026 een indexpercentage op de inwonerbijdrage. Inmiddels is duidelijk dat alle gemeenten in het kader van het Ravijnjaar 2026 scherpe financiële keuzes moeten maken. Wij verwachten dan ook dat gemeenschappelijke regelingen hierin hun bijdrage leveren. Daarom verzoeken wij u om de bijdrage van 2025 als uitgangspunt te hanteren voor 2026 en de ambities voor 2026 en de jaren 2027–2029 hierop aan te passen, zodat de bijdrage voor de gemeente niet verhoogd wordt. We gaan er daarom vanuit dat u als gemeenschappelijke regeling zelf uw eigen loon- en prijsstijgingen opvangt met ombuigingen. Daarnaast zal dekking van eventuele nieuwe taken gevonden moeten worden binnen de eigen begroting. U kunt dus ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen door te wijzigen in bestaande diensten of die te beëindigen (nieuw voor oud).
Wij zijn geen voorstander van een kaasschaafmethode, wij verwachten inhoudelijke keuzes, die leiden tot het gewenste budgettaire effect. De verantwoordelijkheid voor het maken van die keuzes leggen we bij u neer. In de begroting 2026, en zo mogelijk nog in de Kaderbrief 2026. Daarbij zien wij graag terug wat dit betekent voor de ambities van de Veiligheidsregio. Wat ons betreft kan met die keuzes direct een start worden gemaakt zodat de effecten zo snel mogelijk zichtbaar zijn.
Wij zien dat de rijksuitkeringen niet voldoende zijn en gaan ervanuit dat deze door het rijk worden opgelost of anders ook de veiligheidsregio hier een deel van het tekort voor haar rekening neemt. T.a.v. de exceptionele prijsstijgingen heeft iedere organisatie mee te maken en wij zien graag een plan van aanpak tegemoet om deze exceptionele prijsstijgingen op te vangen.
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.
-
8.c
In de Wet publieke gezondheid (Wpg) staat dat gemeenten een gemeentelijke gezondheidsdienst moeten hebben. De 19 gemeenten in Midden-Brabant en Brabant-Noordoost hebben hiervoor samen de Gemeenschappelijke Regeling GGD Hart voor Brabant (GGD) opgezet. De GGD zorgt voor de gezondheid van alle inwoners en let extra op kwetsbare mensen en jongeren. De GGD heeft de kadernota 2026 naar de gemeenteraden van de gemeenten gestuurd. Deze nota laat zien welke belangrijke punten de GGD gebruikt voor de begroting van 2026. De gemeenteraad kan via een zienswijze zijn ideeën geven over het beleid en/of de financiën van de GGD.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De volgende zienswijze naar voren te brengen op de kadernota 2026 van de GGD Hart voor Brabant:
a. In de kadernota hanteert u voor 2026 een indexpercentage op de inwonerbijdrage. Inmiddels is duidelijk dat alle gemeenten in het kader van het Ravijnjaar 2026 scherpe financiële keuzes moeten maken. Wij verwachten dan ook dat gemeenteschappelijke regelingen hierin hun bijdrage leveren. Daarom verzoeken wij u om de bijdrage van 2025 als uitgangspunt te hanteren voor 2026 en de ambities voor 2026 en de jaren 2027-2029 hierop aan te passen, zodat de bijdrage voor de gemeente niet verhoogd wordt. We gaan er daarom vanuit dat u als gemeenschappelijke regeling zelf uw eigen loon- en prijsstijgingen opvangt met ombuigingen. Daarnaast zal dekking van eventuele nieuwe taken gevonden moeten worden binnen de eigen begroting. U kunt dus ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen door te wijzigingen in bestaande diensten of die te beëindigen (nieuw voor oud). Wij zijn geen voorstander van de kaasschaafmethode, wij verwachten inhoudelijke keuzes, die leiden tot het gewenste budgettaire effect. De verantwoordelijkheid voor het maken van die keuzes leggen we bij u neer. In de begroting 2026, en zo mogelijk nog in de kadernota 2026, zien wij graag terug wat dit betekent voor de ambities van de gemeenschappelijke regeling. Wat ons betreft kan met die keuzes direct een start worden gemaakt zodat de effecten zo snel mogelijk zichtbaar zijn.
b. We verwachten dat er bij het maken van keuzes een duidelijkere verbinding met het transitieplan en het beleidsplan, met name het onderdeel ‘GGD als organisatie voor en van mensen’ gemaakt zal worden, waarbij:
i. Onderbouwing van nut en noodzaak in relatie tot de doelen uit het transitieplan en beleidsplan nodig is voor het toevoegen van nieuwe taken. Op onderdelen ontbreekt de link in deze kadernota;
ii. We de GGD oproepen om hun gedurfde geluid te laten horen. Waarbij de GGD kritisch kijkt naar hun activiteiten. Leg aan gemeenten voor welke taken, binnen de vastgestelde doelen, kunnen vervallen of verminderen. En leg daarbij aanvullend aan gemeenten voor welke doelen bijgesteld zouden kunnen worden, waardoor taken kunnen vervallen/verminderen. Benoem daarbij de impact. Dit ontbreekt in deze kadernota.
iii. We toejuichen dat de GGD bezig is met innovatie en de mogelijkheden van AI verkent. We daarbij wel mee willen geven dat indien nodig persoonlijk contact altijd mogelijk moet zijn.
c. Er rekening mee te houden dat gemeenten tijdig worden betrokken bij en goed op de hoogte worden gehouden van de samenwerking met de GGD West-Brabant. Waarbij:
i. We de samenwerking met als doel efficiënter en effectiever te kunnen werken ondersteunen;
ii. Een fusie of stappen in die richting wat ons betreft niet aan de orde is zonder gemeenten hierin te kennen.
d. Bij de financiën rekening te houden met:
i. Dat de term budgetneutraliteit niet passend is voor alle (individuele) gemeenten. Wel passend is ‘gemeenten ontvangen voor deze taak een extra toevoeging aan het gemeentefonds’;
ii. Dat niet alle specifieke uitkeringen (SPUK) per definitie onderdeel zijn van het basispakket of betrekking hebben op een nieuwe wettelijke taak en dat de specifieke uitkeringen daarmee niet per definitie onderdeel (kunnen) worden van de inwonersbijdrage.Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.
-
8.d
Het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant is een samenwerking van gemeenten. Het Werkvoorzieningschap is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). De kadernota van het Werkvoorzieningschap laat zien welke inhoudelijke en financiële uitgangspunten het Werkvoorzieningschap gebruikt voor de begroting van 2026. De gemeenteraad kan hierop een zienswijze indienen en zo beleidsmatige en/of financiële aandachtspunten aangeven.
Vanaf 1 januari 2015 is de Wsw veranderd en is de Participatiewet ingevoerd. Daardoor komen geen nieuwe mensen meer in de Wsw. Het Werkvoorzieningschap blijft bestaan zolang er nog werknemers onder de Wsw vallen. De uitvoering van de Wsw door het Werkvoorzieningschap is beperkt, omdat de Wsw langzaam afloopt. IBN Holding BV is de organisatie die de Wsw uitvoert. Het Werkvoorzieningschap is de enige eigenaar van IBN.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De volgende zienswijze naar voren te brengen op de kadernota 2025 van de gemeenschappelijk regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant:
“In uw kadernota hanteert u voor 2026 een indexpercentage op de inwonerbijdrage. Inmiddels is duidelijk dat alle gemeenten in het kader van het Ravijnjaar 2026 scherpe financiële keuzes moeten maken. Wij verwachten dan ook dat gemeenschappelijke regelingen hierin hun bijdrage leveren.
Daarom verzoeken wij u om de bijdrage van 2025 als uitgangspunt te hanteren voor 2026 en de ambities voor 2026 en de jaren 2027–2029 hierop aan te passen, zodat de bijdrage voor de gemeente niet verhoogd wordt.
We gaan er daarom vanuit dat u als gemeenschappelijke regeling zelf uw eigen loon- en prijsstijgingen opvangt met ombuigingen. Wij zijn geen voorstander van een kaasschaafmethode, wij verwachten inhoudelijke keuzes, die leiden tot het gewenste budgettaire effect. De verantwoordelijkheid voor het maken van die keuzes leggen we bij u neer. In de begroting 2026, en zo mogelijk nog in de kadernota 2026. Daarbij zien wij graag terug wat dit betekent voor de ambities van de gemeenschappelijke regeling. Wat ons betreft kan met die keuzes direct een start worden gemaakt zodat de effecten zo snel mogelijk zichtbaar zijn”.Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
-
8.e
Het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) heeft de Kadernota 2026 aangeboden aan de deelnemers. De deelnemers krijgen de mogelijkheid om conform het bepaalde in de Wet gemeenschappelijke regelingen een zienswijze ten aanzien van de Kadernota kenbaar te maken. De "ruimte" die de gemeenteraad heeft ten aanzien van de financiële huishouding van het BHIC is echter uiterst beperkt. Dit ook vanwege de aard van de gemeenschappelijke regeling tussen 9 gemeenten, 2 waterschappen en het Rijk. In 2022 heeft het bestuur een besluit genomen over de bekostiging van de e-depotvoorziening. Deze is verwerkt in de Budgetontwikkeling 2026 en Meerjarenraming 2027-2029. De bijdragen zijn nu gebaseerd op de inwoneraantallen. Bij het uittreden van het Rijk, vermoedelijk 1 juli 2026 / 1 januari 2027, zal de gemeenschappelijke regeling aangepast worden.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De volgende zienswijze naar voren brengen op de kadernota 2026 van het BHIC:
In uw kadernota hanteert u voor 2026 een indexpercentage op de inwonerbijdrage. Inmiddels is duidelijk dat alle gemeenten in het kader van het Ravijnjaar 2026 scherpe financiële keuzes moeten maken. Wij verwachten dan ook dat gemeenschappelijke regelingen hierin hun bijdrage leveren.
Daarom verzoeken wij u om de bijdrage van 2025 als uitgangspunt te hanteren voor 2026 en de ambities voor 2026 en de jaren 2027–2029 hierop aan te passen, zodat de bijdrage voor de gemeente niet verhoogd wordt.
We gaan er daarom vanuit dat u als gemeenschappelijke regeling zelf uw eigen loon- en prijsstijgingen opvangt met ombuigingen.
Wij zijn geen voorstander van een kaasschaafmethode, wij verwachten inhoudelijke keuzes, die leiden tot het gewenste budgettaire effect. De verantwoordelijkheid voor het maken van die keuzes leggen we bij u neer. In de begroting 2026, en zo mogelijk nog in de kadernota 2026. Daarbij zien wij graag terug wat dit betekent voor de ambities van de gemeenschappelijke regeling. Wat ons betreft kan met die keuzes direct een start worden gemaakt zodat de effecten zo snel mogelijk zichtbaar zijn.Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
-
8.f
In de Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost (GR-KCV) werken gemeenten en de provincie samen om vervoer te regelen voor mensen met een mobiliteitsbeperking (Wmo-vervoer). De GR-KCV brengt elk jaar een kadernota uit. Hierin staan de algemene financiële en beleidsmatige kaders voor de komende jaren. Het is dit jaar niet mogelijk om een uitgebreide kadernota op te stellen binnen de normale termijn. Daarom is er een verkorte kaderbrief opgesteld. Deze brief vormt de basis voor de begroting voor de jaren 2026–2029. De gemeenteraad mag hierop een zienswijze geven.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Afwijkend van de reguliere “kadernota” te volstaan met het geven van een zienswijze op een “verkorte kaderbrief”.
2. De volgende zienswijze naar voren te brengen op de kaderbrief 2026 van gemeenschappelijke regeling Kleinschalig Collectief Vervoer:
In uw kaderbrief hanteert u voor 2026 voor diverse uitgaven een indexpercentage. Inmiddels is duidelijk dat alle gemeenten in het kader van het Ravijnjaar 2026 scherpe financiële keuzes moeten maken. Wij verwachten dan ook dat gemeenschappelijke regelingen hierin hun bijdrage leveren.
Daarom verzoeken wij u om de bijdrage van 2025 als uitgangspunt te hanteren voor 2026 en de ambities voor 2026 en de jaren 2027–2029 hierop aan te passen, zodat de bijdrage voor de gemeente niet verhoogd wordt.
We gaan er daarom vanuit dat u als gemeenschappelijke regeling zelf uw eigen loon- en prijsstijgingen opvangt met ombuigingen. Daarnaast zal dekking van eventuele nieuwe taken gevonden moeten worden binnen de eigen begroting. U kunt dus ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen door te wijzigen in bestaande diensten of die te beëindigen.
Wij zijn geen voorstander van een kaasschaafmethode, wij verwachten inhoudelijke keuzes, die leiden tot het gewenste budgettaire effect. De verantwoordelijkheid voor het maken van die keuzes leggen we bij u neer. In de begroting 2026, en zo mogelijk nog in de kadernota 2026. Daarbij zien wij graag terug wat dit betekent voor de ambities van de gemeenschappelijke regeling. Wat ons betreft kan met die keuzes direct een start worden gemaakt zodat de effecten zo snel mogelijk zichtbaar zijn
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
-
8.g
Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO) voert namens deelnemende gemeenten taken uit op het gebied van leer- en kwalificatieplicht. Ook geeft RBL BNO uitvoering aan de regionale aanpak voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie. De Kadernota 2026 geeft aan welke inhoudelijke en financiële uitgangspunten zij hanteert voor de begroting 2026. Via de zienswijze kan de gemeenteraad zijn beleidsmatige en/of financiële aandachtspunten meegeven.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De volgende zienswijze naar voren te brengen op de Kadernota 2026 van Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noordoost (RBL BNO):
- De gemeenteraad ziet heldere ambities van RBL BNO en steunt het beleidskader 2026-2029.
- De gemeenteraad spreekt waardering uit voor de wijze waarop RBL BNO functioneert en geeft een positieve zienswijze op continuering van de formatie. We gaan ervan uit dat er geen aanvullende gemeentelijke bijdrage nodig is in de voorbereiding van de wetwijziging ‘Van werk naar duurzaam Werk’,
- De gemeenteraad is zich bewust dat RBL BNO de financiën van dit beleidsplan heeft gebaseerd op de informatie die nu beschikbaar is en is het eens met dit uitgangspunt. We vragen wel rekening te houden met ruimte voor het geven van een zienswijze wanneer er meer duidelijk is over deze financiën.
- Alle gemeenten moeten in het kader van het ravijnjaar 2026 scherpe financiële keuzes maken. Wij verwachten dan ook dat gemeenschappelijke regelingen hierin hun bijdrage leveren.In uw kadernota hanteert u voor 2026 geen indexpercentage op de inwonerbijdrage, maar eenherverdeling van de gemeentelijke bijdrage op basis van inwoneraantal. Dit helpt gemeenten bij hun financiële opgave en wij ondersteunen uw keuze dan ook.
Wij hebben alle gemeenschappelijke regelingen gevraagd om de ambities voor 2026 en de jaren 2027–2029 aan te passen op financiële omstandigheden. Voor het jaar 2026 heeft u in de Kadernota geen indexering opgenomen. Voor de jaren daarna vragen wij u ook om te anticiperen op de financiële beperkingen.
Wij zijn geen voorstander van een kaasschaafmethode, wij verwachten inhoudelijke keuzes, die leiden tot het gewenste budgettaire effect. De verantwoordelijkheid voor het maken van die keuzes leggen we bij u neer. U kunt dus ruimte creëren voor ontwikkelingen door te wijzigen in bestaande diensten of die te beëindigen (nieuw voor oud). Daarbij zien wij graag terug wat dit betekent voor de ambities van de gemeenschappelijke regeling.
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 27 februari 2025 te plaatsen.
-
9
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter sluit de vergadering om 21.21 uur.