Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Samenleving en Bestuur

donderdag 9 januari 2025

19:30 - 21:41
Locatie

Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)

Voorzitter
Ton Segers
Toelichting

De vergadering is terug te zien via Commissievergadering Samenleving en Bestuur

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Afwezig; Karin Francken (VVD), Jan pingen (UPL)

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter opent de vergadering van de Commissie Samenleving en Bestuur om 19.30 uur.


    De voorzitter deelt mede dat er een bericht van verhindering is ontvangen van mevrouw Francken (VVD)  en de heer Pingen (UdenPlusLanderd).

  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.


    Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er is geen gebruik gemaakt van het spreekrecht.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt de besluitenlijst ongewijzigd vast.

  5. 5

    De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.

    Besluit

    De commissie stelt het overzicht van toezeggingen en het overzicht van moties ongewijzigd vast.

  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er is geen gebruik gemaakt van de rondvraag.

  7. 7

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.


    Onderstaand een overzicht van de periode 28 november 2024 tot en 9 januari 2025 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:


    Veiligheidsregio Brabant-Noord (28-11)
    Centrumregeling Wmo Brabant Noordoost-oost (portefeuillehouderoverleg (12-12)
    Centrumregeling Jeugd Noordoost Brabant (bestuurlijk overleg 19-12)

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Burgemeester Van der Pas doet de volgende mededelingen:

    • Overleg partnership gemeenten - IBN: op woensdag 15 januari vindt dit overleg plaats. De burgemeester doet een oproep aan alle raads- en commissieleden om zich voor deze bijeenkomst aan te melden. 
    • Veiligheidsregio Brabant-Noord: in november heeft een vergadering van het Algemeen Bestuur plaatsgevonden. Een van de agendapunten was de nationale veiligheid. Op de regiobijeenkomst van 2 okt in Oss is gesproken over Brabant Alert. De komende periode gaat de Veiligheidsregio met het thema 'dreigingen' aan de slag met onder andere een publiekscampagne.  
    • Midstad: dit is de opvolger van de samenwerking van negen middelgrote gemeenten in Brabant, voorheen de N7 genaamd. De provincie wil graag met deze middelgrote gemeenten de samenwerking aangaan. Er is met de bestuurders gesproken hoe deze samenwerking eruit gaat zien. Dit heeft geresulteerd in een prioriteitenlijst. De raad wordt hier de komende periode over geïnformeerd met een raadsinformatiebrief.
  8. 8

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  9. 8.a

    De gemeente Maashorst wil graag dat inwoners meer betrokken zijn bij beslissingen. Dit staat in hun plannen voor de toekomst. Participatie, of meedoen, wordt steeds belangrijker in Nederland.


    De participatieadviseurs hebben twee jaar gewerkt om te begrijpen hoe mensen kunnen meedoen. Ze hebben geleerd wat goed gaat en wat moeilijk is. Deze kennis is gebruikt voor het nieuwe plan met de naam ‘Samen denken, samen doen’. Het zorgt voor duidelijke regels over participatie en beschrijft de rol van de gemeenteraad. Participatie is belangrijk voor alle onderdelen van de gemeente. De gemeente vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit plan.

    Voorgesteld besluit

    Vast te stellen het participatiebeleid ‘Samen denken, samen doen.’

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 23 januari 2025 te plaatsen.

    Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.

  10. 8.b

    Sinds 2016 geldt in Nederland een VN-verdrag dat de rechten van mensen met een beperking beschermt. Dit verdrag richt zich op het zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving. Gemeenten moeten plannen maken om dit verdrag uit te voeren, en deze plannen moeten samenkomen in één groot plan.


    In het bestuursakkoord ‘Samen bouwen we Maashorst’ voor 2022-2026 willen we zorgen dat iedereen in de gemeente kan meedoen. We maken een plan om dit te bereiken, zodat niemand wordt buitengesloten. Samen met verschillende organisaties is er een plan gemaakt, de Lokale Inclusie Agenda ‘Voor iedereen’. De gemeente vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit plan.

    Voorgesteld besluit

    De lokale inclusie agenda ‘voor iedereen’ vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 23 januari 2025 te plaatsen.

    Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.


    Wethouder Sour geeft naar aanleiding van opmerkingen uit de commissie aan de volgende drie wijzigingen aan te brengen in het document in bijlage 1 Lokale inclusie agenda 'Voor iedereen':

    • De typefout van het jaartal in Het Cultuurbeleid 2024- 20230 wordt hersteld naar 2024-2030;
    • Sportrolstoel wordt vervangen door sporthulpmiddel;
    • 'Waaronder senioren' (punt 3 onder de kop 'Wat gaan we doen') wordt gewijzigd naar 'waaronder ondersteuning behoevende senioren en jeugdigen'.

    Tijdens de commissievergadering heeft wethouder Sour toegezegd dat de raad ieder jaar in plaats van iedere twee jaar met een raadsinformatiebrief wordt geïnformeerd over de voorgang van de lokale inclusie agenda. Deze wijziging is aangebracht in het raadsvoorstel en in bijlage 1 Lokale inclusie agenda 'Voor iedereen'. Hiermee vervalt het opnemen van deze toezegging aan de lijst van Toezeggingen.


    De gewijzigde documenten zijn ter besluitvorming geagendeerd voor de collegevergadering van 14-1-2025. Daarna worden de stukken doorgeleid naar de raadsvergadering van 23 januari 2025.

  11. 9

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter sluit de vergadering om 21.41 uur.