Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Samenleving en Bestuur

donderdag 12 juni 2025

19:30 - 21:45
Locatie

Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)

Voorzitter
Ton Segers
Toelichting

De vergadering is terug te luisteren via deze link : Commissievergadering Samenleving en Bestuur


Door een storing in het systeem is er helaas maar een gedeeltelijke beeldopname aanwezig, wel is de commissievergadering terug te luisteren.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Er is bericht van verhindering ontvangen van mevrouw Francken (VVD).

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter opent de vergadering van de Commissie Samenleving en Bestuur om 19.30 uur.


    De voorzitter deelt mede dat er een bericht van verhindering is ontvangen van mevrouw Francken (VVD) en de heer Bethlehem (Forum voor Democratie).

  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.


    Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er is geen gebruik gemaakt van het spreekrecht.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijsten van de vorige vergaderingen vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt de besluitenlijst van 17 april 2025 en de besluitenlijst van 12 mei 2025 ongewijzigd vast.

  5. 5

    De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd. Deze overzichten worden uiterlijk vrijdag 6 juni 2025 toegevoegd.

    Besluit

    De commissie stelt het bijgevoegde overzicht van toezeggingen en het bijgevoegde overzicht van moties ongewijzigd vast.

  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.


    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er is geen gebruik gemaakt van de rondvraag.

  7. 7

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.


    Onderstaand een overzicht van de periode 18 april 2025 tot en met 12 juni 2025 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:

    • Midstad Brabant (19 april 2025);
    • AB Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant (25 april 2025);
    • Centrumregeling Wmo Brabant Noordoost-oost 2020-2023 (5 juni 2025).

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er zijn geen mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden gedaan.

  8. 8
    Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
  9. 8.a

    Sinds 2015 bestaat de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet helpt mensen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen en mee te doen in de samenleving. Mensen die dit door ziekte of een beperking niet zelf kunnen, krijgen hulp van de gemeente. De druk op de Wmo is de laatste jaren groter geworden, onder andere door vergrijzing en ingewikkeldere zorgvragen. Daarom wil de gemeente zorgen voor een sterke sociale basis, waarin mensen elkaar helpen en meer zelf kunnen doen. Ook wordt er gewerkt aan betere en passende hulp voor mensen die dat nodig hebben. De gemeenteraad maakt regelmatig een plan over hoe de gemeente mensen helpt met maatschappelijke ondersteuning. Dat is het Beleidsplan Wmo 2025-2029. Het college vraagt aan de raad om akkoord te gaan met het Beleidsplan Wmo 2025-2029.

    Voorgesteld besluit

    1. Het Beleidsplan Wmo vast te stellen.
    2. De kosten voor de uitvoering van het Beleidsplan Wmo exclusief Beschermd Wonen/Beschermd Thuis te dekken uit de beschikbare middelen.
    3. De middelen uit de centrumregeling Beschermd Wonen, die beschikbaar zijn tot en met 2028, met ingang van 2026 structureel in te zetten voor de uitvoering van het Beschermd Wonen/Beschermd Thuis, vooruitlopend op een formeel structurele financiering.
    4. Deze structurele uitgaven van € 613.000 per jaar op te nemen in de programmabegroting, met expliciete vermelding dat structurele dekking voor de jaren vanaf 2029 nog ontbreekt.
    5. Te besluiten dat indien vóór 2029 geen structurele dekking beschikbaar komt, de inzet op Beschermd Wonen/Beschermd Thuis per 2029 wordt afgebouwd op basis van een nog op te stellen exit scenario.
    6. Structurele dekking vanaf 2029 op te nemen in de programmabegroting zodra die beschikbaar komt.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.

    Er vindt beraadslaging over dit agendapunt plaats.


    Wethouder Sour zegt toe dat het uitvoeringsplan Wmo, zodra het is vastgesteld door het college, ter informatie met de gemeenteraad wordt gedeeld.

    Toezeggingen

    Titel
    Uitvoeringsplan Wmo verstrekken aan de raad
  10. 8.b

    De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) helpt volwassenen en ouderen die hulp nodig hebben om zelfstandig te blijven wonen. Denk aan huishoudelijke hulp, aanpassingen in huis of dagbesteding. De Participatiewet is er voor mensen die moeilijk werk kunnen vinden of doen, bijvoorbeeld door een beperking. De Jeugdwet gaat over hulp aan kinderen, jongeren en hun ouders bij problemen met opgroeien of opvoeden. In deze drie wetten staat dat gemeenten inwoners moeten betrekken bij het maken en uitvoeren van beleid. In de gemeente Maashorst gebeurt dit via de Adviesraad Sociaal Domein (ASD). De ASD geeft advies over onderwerpen zoals zorg, werk en jeugdhulp. Na de herindeling in 2022 zijn de taken en regels voor de ASD vastgelegd in een verordening (een gemeentelijke wet).


    In de afgelopen jaren hebben de gemeente en de ASD samen gewerkt aan een betere manier van werken. Met hulp van een landelijke organisatie zijn er nieuwe afspraken gemaakt en zijn de statuten aangepast. Daarom is het nodig om ook de gemeentelijke verordening te vernieuwen. Zo kan de ASD vanaf 2025 goed blijven werken. Het college vraagt aan de gemeenteraad om deze nieuwe verordening vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    1. De verordening ‘Adviesraad Sociaal Domein gemeente Maashorst 2025’ vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.

    Er vindt beraadslaging plaats over dit agendapunt.


    Tijdens de eerste termijn van de bespreking van dit agendapunt hebben meerdere fracties technische vragen gesteld aan de wethouder. De wethouder heeft toegezegd deze vragen schriftelijk te beantwoorden voor de raadsvergadering van 26 juni.


    Het document "Beantwoording technische vragen – Verordening Adviesraad Sociaal Domein", dat betrekking heeft op de tijdens de commissievergadering gestelde vragen, is inmiddels toegevoegd aan dit agendapunt.

  11. 8.c

    De GGD Hart voor Brabant (GGD HvB) is een samenwerking van 19 gemeenten. De GGD zorgt voor de gezondheid van alle inwoners, met extra aandacht voor kwetsbare mensen en jongeren. Ze doen dit op basis van de Wet publieke gezondheid. Nu zijn de jaarstukken van 2024 en de begroting voor 2026 beschikbaar. De gemeenteraad mag zijn mening geven over de begroting van 2026.


    In de begroting staat dat 2026 een moeilijk jaar wordt. Er is meer aandacht nodig voor gezond blijven en voorkomen van ziekte, maar er is minder geld beschikbaar. Ook is de bijdrage per inwoner hoger dan eerder gedacht, omdat de kosten harder zijn gestegen. Verder wil de GGD nauwer samenwerken met GGD West-Brabant om de zorg goed te blijven organiseren.

    Voorgesteld besluit

    1. De volgende zienswijze naar voren te brengen op de (ontwerp)begroting 2026 GGD HvB:


    a. We kunnen instemmen met de ontwerpbegroting 2026 en het doorvoeren van de indexering van 2,57% volgens de afspraken in de Gemeenschappelijke Regeling. Dit op basis van de onderbouwing die de GGD hiervoor geeft. Daarbij vragen we wel:
    i. Om voor de jaren na 2026 inzichtelijker te maken wat diensten (moeten) opleveren en inhoudelijke keuzes voor te leggen waarmee een taakstelling kan worden gerealiseerd. Dit omdat gemeenten ook na 2026 onder financiële druk zullen staan.
    ii. Om bij het voordoen van genoemde risico’s met gemeenten in gesprek te gaan over taken die de GGD laat vallen.


    b. We zijn benieuwd naar de plannen voor het versterken van de samenwerking met GGD West-Brabant. We verwachten meer informatie te ontvangen over bestuurlijke kaders en beoordelingscriteria om de kansen, risico’s en randvoorwaarden in te kunnen schatten. Ook het tijdspad dient goed met ons te worden afgestemd.


    c. In onze zienswijze op de kadernota 2026 hebben we aangegeven dat de term budgetneutraliteit niet passend is voor alle (individuele) gemeenten. De GGD spreekt in de begroting 2026 opnieuw van budgetneutraliteit bij toevoegingen aan het gemeentefonds. We zouden het waarderen als de GGD zorgvuldiger zou zijn in de gekozen bewoording.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.

    Er vindt beraadslaging plaats over dit onderwerp.

  12. 8.d

    De Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost (GR-KCV) regelt namens meerdere gemeenten het vervoer voor mensen die geen gebruik kunnen maken van het gewone openbaar vervoer. GR-KCV wil dat er altijd vervoer beschikbaar is voor mensen die dat nodig hebben, zoals ouderen of mensen met een beperking. De organisatie werkt aan een slim en flexibel vervoerssysteem dat goed aansluit op het gewone openbaar vervoer. Vanaf 2026 verandert het OV-regiotaxivervoer: dit wordt dan Bravoflex, een dienst die mensen op bestelling naar een overstaphalte brengt. Zo blijft vervoer beschikbaar, maar wordt het efficiënter en betaalbaarder.


    In de begroting voor 2026 staan de plannen en doelen van GR-KCV. Het jaarverslag over 2024 laat zien hoe het vervoer en de financiën dat jaar zijn verlopen. In Maashorst is het aantal ritten gedaald, maar het aantal gereden kilometers gestegen. De gemeenteraad mag reageren op de begroting en zo invloed uitoefenen op het beleid.

    Voorgesteld besluit

    1. De volgende zienswijze naar voren te brengen op de Begroting 2026 van de Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost: We zijn verheugd om te zien dat er in de begroting van 2026 geen verhoging van de inwonerbijdrage plaatsvindt. Wij spreken onze complimenten en onze dank daarvoor uit.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.

    Er vindt geen beraadslaging plaats over dit onderwerp.

  13. 8.e

    De Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN) zorgt ervoor dat mensen in een gebied veilig kunnen wonen en werken. De VRBN werkt aan het voorkomen en bestrijden van rampen, zoals branden, overstromingen of grote ongelukken. Ook zorgt de VRBN voor goede samenwerking tussen brandweer, ambulance en andere hulpdiensten. De VRBN heeft de Programmabegroting voor 2026 gemaakt. Het dagelijks bestuur vraagt nu aan de 11 gemeenteraden om hun mening hierover te geven. Deze mening heet een zienswijze. De gemeenteraden kunnen zo meedenken over het beleid en hoeveel geld hun gemeente moet bijdragen. Op 3 juli 2025 neemt het algemeen bestuur een besluit over de begroting. Alle meningen van de gemeenteraden worden daarbij meegenomen.

    Voorgesteld besluit

    De volgende zienswijze vast te stellen en kenbaar te maken aan de Veiligheidsregio Brabant-Noord: Wij zijn positief over uw concept Programmabegroting 2026. We verwijzen daarbij naar de zienswijze die is ingediend bij de behandeling van de kadernota 2026. De financiële situatie van de gemeenten is niet veranderd. De uitgangspunten die wij hierbij hanteren ook niet. Wij doen een dringend beroep op de VRBN om scherp te zijn op de noodzaak van de verhoging en deze zo veel als mogelijk te beperken. Ook na vaststellen van de begroting vragen we scherp te zijn op de uitgaven en eventuele (structurele) voordelen in het lopende en begrotingsjaar direct via een begrotingswijziging aan ons te melden.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.

    Er vindt geen beraadslaging plaats over dit agendapunt.

  14. 8.f

    Het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant voert taken uit voor mensen die onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) vallen. Deze wet is aan het aflopen: er komen geen nieuwe mensen meer bij. Daarom voert het Werkvoorzieningschap alleen nog de noodzakelijke taken uit. Eerder dit jaar is een eerste versie van de plannen voor 2026 (de kadernota) gedeeld. Nu is ook de conceptbegroting voor 2026 beschikbaar. Hierin staat hoeveel geld er verwacht wordt binnen te komen en uit te gaan, bijvoorbeeld voor de werkplekken van Wsw-medewerkers en voor het secretariaat.


    Daarnaast is ook de concept-jaarrekening van 2024 beschikbaar. Hierin staat hoe het financieel is gegaan in 2024. Het bestuur van het Werkvoorzieningschap heeft beide documenten besproken en voorlopig goedgekeurd. De gemeenteraad mag nu zijn mening geven over deze plannen en cijfers.

    Voorgesteld besluit

    1. De volgende zienswijze naar voren te brengen op de concept-begroting 2026 van de gemeenschappelijk regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant: “We zijn verheugd om te zien dat er in de begroting van 2026 geen verhoging van de inwonerbijdrage plaatsvindt. Wij spreken onze complimenten en onze dank daarvoor uit.”
    2. Geen zienswijze naar voren te brengen op de concept-jaarrekening 2024.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.

    Er vindt geen beraadslaging plaats over dit agendapunt.

  15. 8.g

    Het Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noordoost (RBL BNO) werkt voor zes gemeenten en helpt jongeren om onderwijs te volgen en hun schoolloopbaan succesvol af te ronden. Ook ondersteunt het bureau jongeren die dreigen uit te vallen of in een kwetsbare situatie zitten. In de begroting voor 2026 staat welke plannen en projecten RBL BNO wil uitvoeren. De jaarrekening laat zien hoe het financieel ging in 2024.


    De gemeenteraad moet elk jaar reageren op deze begroting met een zienswijze, zodat duidelijk is dat het werk en de financiën goed blijven lopen. Vanaf 1 januari 2026 wordt waarschijnlijk een nieuwe wet ingevoerd: ‘Van school naar duurzaam werk’. RBL BNO gebruikt de begroting van 2026 als basis, maar als de wet toch andere financiële gevolgen heeft, laat het bureau dat aan de raad weten.

    Voorgesteld besluit

    1. De volgende zienswijze naar voren te brengen op de concept-begroting van de gemeenschappelijk regeling Regionaal Leerplicht Brabant Noordoost: “We zijn verheugd om te zien dat er in de begroting van 2026 geen verhoging van de  inwonersbijdrage plaatsvindt. We spreken onze complimenten en onze dank daarvoor uit.”
    2. Geen zienswijze naar voren te brengen op de concept-jaarrekening 2024.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.

    Er vindt geen beraadslaging plaats over dit agendapunt.

  16. 8.h

    Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) beheert op een goede en toegankelijke manier archieven volgens de Archiefwet. Daarnaast wil het BHIC mensen meer kennis laten maken met de geschiedenis van Brabant. Het BHIC richt zich op meer bezoekers, een diverser publiek en een hogere tevredenheid. Deze taken voert het BHIC ook uit voor de gemeente Maashorst, maar er zijn geen aparte taken specifiek voor Maashorst. 


    Voor 2026 heeft het BHIC een begroting opgesteld en aangeboden aan tien gemeenten, twee waterschappen en het Rijk. De gemeenteraad van Maashorst mag hierover zijn mening geven.

    Voorgesteld besluit

    1. De volgende zienswijze naar voren te brengen op de ontwerp begroting 2026 van het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC): We zijn verheugd om te zien dat de indexering van 3,1% niet is doorgevoerd in de begroting van 2026. Er is rekening gehouden met de zienswijzen die uitgebracht zijn op de kadernota. Wij spreken onze complimenten en onze dank daarvoor uit.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 26 juni 2025 te plaatsen.

    Er vindt geen beraadslaging plaats over dit agendapunt.

  17. 8.i

    De heer Geerders (Gewoon Uden) heeft verzocht het onderwerp "Beschadiging en vermissing kunstcollectie gemeente Maashorst" te bespreken. Zie hiervoor de bijgevoegde bespreeknotitie.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De commissie heeft de bespreeknotitie 'Beschadiging en vermissing kunstcollectie' besproken.


    Portefeuillehouder Van der Pas zegt toe dat er samengevoegde actuele inventarisatielijst komt van de kunstwerken van de gemeente Maashorst en de voormalig gemeente Landerd.


    Portefeuillehouder Van der Pas zegt toe dat de overeenkomst tussen de gemeente Maashorst en museum Krona ter informatie wordt verstrekt aan de gemeenteraad.

    Toezeggingen

    Titel
    Inventarisatielijst met kunstwerken van gemeente Maashorst en voormalig gemeente Landerd
    Overeenkomst kunstcollectie museum Krona
  18. 9

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter sluit de vergadering om 21.45 uur.